Паниран Хек с Картофена салата


Това е класическа рецепта за паниране на риба. Предлага се в почти всички заведения по българското черноморие.

ПРОДУКТИ

Основен продукт:
- филета от Хек - 1-2 бр. на човек
- лимон - 2-3 лимона
- сол
- черен пипер
- олио за пържене - около 200 до 300 гр.

За панировката:
- брашно  - около 300 гр
- яйца - 1 брой (на всеки 2-3 филета)
- галета - около 200 гр.
- черен пипер
- сол

За картофената салата:
- карофи - 1-2 средноголеми картофа на човек
- червен лук - 1 глава (в зависимост, колко го обичате/понасяте в салатата)
- майорана
- сол
- олио/зехтин
- оцет


ПРИГОТВЯНЕ

Рибата:
Хекът се оставя на стайна температура бавно да се размрази. Отцежда се многократно, за да се премахне водата от него. Подсушава се. По възможност без да се натиска много много, за да се запази консистенцията и текстурата на рибата. В зависимост от съдовете, които използвате за приготвянето и сервиране може да се наложи да я нарежете на половинки. Така се работи по-лесно с нея. След това обилно изтисквате лимон върху всяко парче. Оставяте така да се маринова около 15 до 30 минути. След това изцеждате и овкусявате със сол и черен пипер. Оставяте да прерстои още 30 минути, през което преме можете да приготвите съставките за панировката. След това рибата е готова за паниране.

Панировката: 
В три отделни съда се поставят разбити яйца със сол и пипер, брашно смесено с малко сол и галета. Всяко парче се овалва внимателно и последователно първо в брашно, след това в разбитите яйца и след това в галета. 

Пържене:
Готовото, овалено в панировката парче се пържи на тиган при средна степен на котлона (температура) и около 1 пръст мазнина (олио) в тигана. пържи се средно по максимум 3 минути от всяка страна. Визуално наблюдавайте - цветът на панираната риба трябва да стане наситено жълт , но не трябва да стига до покафеняване. Рибата се изважда и се оставя на салфетка за да се отцеди излишната мазнина.

Картофена салата:
Картофите се варят с или без кожата - въпрос на вкус, виждане и време. Не трябва да се кашнат и при разбъркване да си запазват формата - да не се раздробяват. Аз ги беля и режа предварително и така стават много бързо. Овкусяват се по вкус с майорана, нарязан лук, сол, олио и оцет. Разбъркват се леко за да не се натрошат. Добре е да се направят преди рибата за да постоят и се овкусят по-добре с подправките (можете да направите първо картофената салата, докато чакате рибата да се изкисва и маринова).  


СЕРВИРАНЕ

Рибните филета се плейтват в широка чиния. Гарнират се с картофена салата и лимонов резен за допълнително овкусяване на рибата преди консумация.

Препоръчано питие: 
Бира "Каменица" с прекрасна морска гледка - по възможност на някой красив, черноморски плаж.


Popular Posts