Бърз домашен катък с автентичен вкус



 


Това не е оригиналната рецепта за катък, който се прави от овче мляко лятно време. Но вкусът и консистенцията са подобни. Ял съм и оригиналният, домашен приготвен от баба ми от млякото на овцете, на дядо ми и ви гарантирам, че тази рецепта ще ви даде автентичният вкус. Огромен плюс е, че може да се приготви по всяко време на годината с продукти от магазина. В случая, за снимките съм използвал автентични, чисти, домашни продукти (които закупувам от пазара), но съм го приготвял и от заводски такива (Разбира се домашното си е домашно - млякото има мирис вкус и съдържание).

 ПРОДУКТИ

Трябват ни няколко лъжици пълномаслено кисело мляко (в случая домашно) . Количеството е според количеството катък, което ще правите. За моето гърне използвам половин кофичка.


Половин килограм домашно сирене се натрошава с ръце на различни по големина парченца. Хубаво е да не са много големи, за да се пръсне количеството в цялото съдържание на катъка в гърнето.


Прясното мляко се сварява остава се да изстине до момента, когато ако потопите малкият си пръст в него може да трае на топлината (топло, но не горещо). не трябва да е горещо, за да не се пресекат живите култури бактерии на киселото мляко. Ако ползвате "заводско" мляко добавете и малко масло, което разтворете в топлото мляко.


ПРИГОТВЯНЕ
 
Затопляте съда (зимата го поставям върху електрическият маслен радиатор с който се отоплявам). Смесвате продуктите, капвате няколко капки мая за сирене - между 3 и 6 капки (зависи от количеството). Добавяте сол на вкус - поне една пълна чаена/кафе лъжичка или половин супена лъжица. Разбърквате добре слагате похлупака и пак обратно на радиатора. Гърнето трябва да поддържа 38 до 40 градуса (като за заквасване на кисело мляко) в продължение на 4 часа. Благодарение на киселото мляко, зрънцата сирене и маята за сирене се получава нещо между кисело мляко и прясно сирене. След четвъртият час оставяте гърнето да се охлади. В този момент започва да се отделя обилно суроватка (белезникава водниста течност), която трябва да премахвате. По оригинална рецепта в този момент трябва да сложите в тензух и да отцедите. Аз просто започвам да махам суроватката. След като се охлади гърнето се поставя в хладилника и на няколко часа вадите, за да махате суроватката. В един момент ще спре да се появява суроватка. На следващият ден разбърквате сместа.



Така всеки ден можете да разбърквате сместа. На третият ден е готово за консумация. По принцип млечните продукти не трябва да замръзват. Дръжте съдът с катъка най-отдолу в хладилника.

СЕРВИРАНЕ
 
Така полученият катък с един резен хляб, една хубава чушка и един домат може да ви върне в детството. Да ви е сладко ...


Popular Posts